Träning för viktnedgång

Alla som försökt använda ökad fysiskt träning för att komma i form vet hur svårt det kan vara. Att sitta och trampa flera timmar på en motionscykel eller lufsa runt i motionsspåren kan vara riktigt outhärdligt utan rätt motivation. Inte så sällan rör sig inte heller nålen på vågen vilket naturligtvis vrider ut den sista gnutta motivation som finns. Här kommer tipsen hur man bäst går till väga.

Hitta själva nyckeln

Det som kommer var en nyckel till varför den ökade träningen inte visar resultat på vågen kommer vara maten. Till synes och sist är en viktnedgång alltid en fråga om att ändra sina matvanor. Den som börjar tärna hårt blir hungrigare och kommer säkerligen att äta större portioner. Detta är i grunden något bra då kroppen reglerar sig efter aktivitetsnivån man har under en längre tid. För den som vill bli av med ett par kilon kan det dock göra det hela svårare.

Öka långsamt

ett sätt att inte hamna i en ond spiral av att både öka sitt matintag och öka sin träningsmängd utan resultat, är att gå ut lite långsammare med sin träning. När kolhydrat förråden tar slut, som den ju gör vid hård träning, slår hungerkänslorna ofta in. Därför kan det vara en god idé att minska på intensiteten i träningspassen, så att man inte helt tömmer sina kolhydratdepåer. Ett alternativ är att träna hårt men hålla passen lite kortare. Det är alltså frågan om att inte använda för mycket av det goda. Genom att kontrollera sin träningsmängd riskerar man inte att tappa greppet. Det ska heller inte vara för stor skillnad mellan näringsintaget och den träning man gör, utan snarare en rimlig skillnad som är långsiktigt hållbart.

Alternera din träning

För att se och känna resultat är det viktigt att alternera sin träning. Det kan handla om att varva löpning med styrketräning och långa promenader. Dock inte under samma dag. Men genom att alternera sin träning kan kroppen svara bättre på en viktnedgång. En annan bonus är förstås att träningen blir variationsrik och minskar risken för skador. Utför man exakt samma träning vecka ut och vecka in, har kroppen inga svårigheter att balansera sin hunger efter energiutgifterna. Är målet att gå ned i fettvikt, bör man ändra sin träning mellan varven. Ett säkert kort är att hela tiden växla mellan lågintensiv och högintensiv träning. Vad man bör undvika är att träna för hårt, för ofta och för länge. Det kommer bara orsaka utbrändhet.

Exempel på en träningsvecka

Måndag: Rask promenad 45 min.

Tisdag: Långsam promenad 60 min.

Onsdag: Styrketräning 45 min i gym

Torsdag: Rask promenad 40 min.

Fredag: Jogga 30 min.

Lördag: Rask promenad 45 min.

Söndag: Intervallträning 20 – 30 min, Cykel eller löpning