Livet efter bröstcancer

Många kvinnor i olika åldrar drabbas av bröstcancer årligen. Tack vare att forskningen gått framåt har behandlingen förbättrats avsevärt för de drabbade. Men vad händer efter det att cancern är borta och behandlingen är slutförd? För vänner och familj är det ett underbart besked som bör firas men många av de som drabbats av bröstcancer känner fortsatt oro och rädsla.

Leva ett vanligt liv?

När behandlingen är färdig och läkaren talar om för dig att du kan återgå till ditt normala liv som du hade innan diagnosen är det inte alltid så enkelt. Trots att läkarna övertygande informerar dig om att du nu är frisk lever rädslan för återfall kvar hos många. Oron över att det kanske finns några cancerceller kvar i kroppen som läkarna missat kan vara överväldigande. Att drabbas av cancer är enormt påfrestande psykiskt och att en avslutad behandling kan ge biverkningar gör inte saken bättre. Den vanligaste typen av biverkning är trötthet eller extrem trötthet. Givetvis kommer detta att påverka ditt välbefinnande både psykiskt och fysiskt samt din förmåga att leva ditt tidigare normala liv.

Ljus i mörker

Även om många kanske känner sig deprimerade efter behandlingen finns det flera ljuspunkter. Det finns hjälp att få för att klara detta om du inte känner att du kan hantera din egen psykologiska läkeprocess. En viktig faktor, både före behandling och efter, är hjälp och stöd från familj och närstående. Men även bra kontakt med läkare och vårdpersonal är oerhört viktigt för kvinnor som genomgår behandling för bröstcancer. För dig är det nytt och skrämmande men kom ihåg att vårdpersonal och läkare har åratal av kunskap och erfarenhet, vilket kan vara ett stort stöd och hjälp.

Vad händer med mina bröst?

I stort sett alla kvinnor som drabbas av bröstcancer oroar sig över vad som kommer att hända med deras bröst. Kom ihåg att massor av kvinnor i olika åldrar genomgår säker bröstoperation utan att ha bröstcancer med vackra och naturliga resultat. När ett bröst tas bort på grund av cancer kan det återskapas. Detta kallas bröstrekonstruktion och den vanligaste metoden är implantat. Motiva erbjuder en ny generation av förstklassiga implantat som kommer att ge otroligt fina och naturliga resultat. När du genomgår en rekonstruktion eller en bröstförstoring är Motiva det bästa valet. Motiva har genom samarbete med världens bästa experter inom rekonstruktiv samt estetisk bröstkirurgi tagit fram implantat som ger ett vackert och hälsosamt resultat. Motiva Ergonomix har en design som rör sig naturligt med tillämpade ergonomiska principer. Motiva Round är ett runt samt fyllt implantat med mjukhet och Anatomical TrueFixation har en stabil anatomisk form. Samtliga Motiva-implantat omfattas av en tio års garanti.

Livslust och livskvalitet

Att drabbas av bröstcancer är svårt men det gäller att inte ge upp din livslust. Många drabbas av så kallade seneffekter, men du har rätt att få hjälp till rehabilitering av exempelvis psykolog, fysioterapeut, sexolog, kurator eller dietist. Det finns inga mirakelkurer som kommer att ta dig tillbaka till vardagen utan det gäller för dig som överlevt cancer att få tillbaka din livslust och livskvalitet. Ta hand om dig själv, din rehabilitering samt motion. Delta i roliga aktiviteter och omfamna livet, vänner och familj. Börja leva ditt liv såsom varje dag är en början på ett nytt liv.