Sambandet mellan muntorrhet och hälsa

Väldigt många vuxna lider av muntorrhet, något som kan ha en negativ påverkan både på vardagen och din hälsa i stort. Vad beror muntorrhet på och vad kan du göra för att lindra den? Det ska vi ta redan på här.

Viktigt att hitta orsaken

Kortvarig muntorrhet, som försvinner inom ett dygn, är ofarlig och beror ofta på nervositet eller stress, andning genom munnen eller alkoholintag, för att nämna några faktorer. Att i de här situationerna uppleva att munnen är torr är helt normalt och känslan försvinner när du druckit vatten eller kommit ur den stressande situationen. Andra vanliga orsaker till muntorrhet är rökning, vitaminbrist och depression, men även olika sjukdomar och medicinering. När vi åldras blir vi också ofta torrare i munnen. Är dina problem långvariga är det viktigt att rådfråga din tandläkare samt göra vad du kan själv för att bli bättre, då minskad mängd saliv och muntorrhet kan orsaka både tandproblem, minskat näringsupptag och övriga hälsorelaterade bekymmer.

Träning för att hantera stress

Lider du av stress, depression eller liknande och får problem med muntorrhet är det viktigt att hitta lösningar på det som orsakar exempelvis stressen. Det finns många verktyg för att bli mer motståndskraftig mot situationerna som påverkar dig negativt, och träning är en av dem. Här spelar det ingen roll om du tränar på gym, hemma eller utomhus; huvudsaken är att du låter kropp och knopp jobba. Har du svårt att komma igång kan det vara bra att sätta upp mål och delmål, för att hitta motivation främst i uppstarten.

Bra egenhjälp

En vanlig orsak till muntorrhet är som sagt att du andas genom munnen istället för näsan. Har du redan en minskad salivproduktion kommer munandning att ytterligare torka ut dina slemhinnor och förvärra dina problem. Har du en tendens att andas genom munnen när du sover kan du försiktigt tejpa din mun med en liten bit vanlig tejp för att vänja dig vid att andas genom näsan. Det låter märkligt men kan vara väldigt behjälpligt. Att andas genom näsan även när du tränar gör att du orkar mer, och andas du ner i magen syresätter du kroppen bättre. Detta är ett enkelt sätt att hjälpa både din muntorrhet och hälsan i stort. Försök också dricka mycket vatten utspritt under dagen, tugga maten riktigt ordentligt för att öka salivproduktionen och ta hjälp av tandläkare och apotek om du behöver.