Tips på bra övningar i gymmet

Den som vill bli starkare i gymmet gör klokt i att se över sitt träningsprogram. Här kommer tipsen för att få en bra start på träningen.

Större och starkare

Den som vill bygga muskler i gymmet bör satsa en hel del på basövningar. Det kommer nämligen inte leda så långt, att enbart träna med hantlar och maskiner. De grundläggande basövningarna är sådant som bänkpress, marklyft och squats. Även olika pressar med skivstång och drag-övningar är bra grundövningar. Därutöver går det bra att variera sig med olika maskiner och övningar med hantlar. Vikten bör ligga på omkring 60% av maximal vikt, eller mer, om man vill bygga muskelmassa och bli starkare.

Ett enkelt träningsupplägg för styrka och muskelmassa

För att bli stor och stark behövs förutom rätt träning mycket vila och mat. Därför är dessa faktorer minst lika viktiga. Här är ett exempel på träningsvecka. Basövningar kommer att träna betydligt fler muskelgrupper än isolerande övningar som bicepscurl. Det är också därför man orkar mer vikt med sådana övningar. På vilodagarna kan man även träna konditionsträning, men minst en dag i veckan bör vara total vila från träning.

Måndag: Bänkpress

Tisdag: Vila

Onsdag: Marklyft och dragövningar

Torsdag: Vila

Fredag: Squats och andra benövningar

Lördag: alternativ träning

Söndag: Vila