Hälsofördelar med att träna

Det råder en delad uppfattning bland de flesta att träning är bra för oss. Här kommer en genomgång på flera olika hälsofördelar man får med lite träning på agendan varje vecka.

Träningens många hälsofördelar

Enligt sjukvårdsupplysningen minskar träning för en låg rad sjukdomar. Det kan även räcka med att bara vara mer fysiskt aktiv i vardagen för att uppnå fördelarna, även om mer aktiv träning förmodligen kommer att boosta effekterna. Här är några av de mer allmänna hälsofördelarna man får med träning:

  • Man blir betydligt piggare
  • Vikten kan vara lättare att hålla
  • Bättre resultat för blodfetter, blodsockernivåer och blodtryck
  • Många får även en bättre sömn
  • Träning stärker musklerna i kroppen

Hur mycket ska man röra sig?

Enligt sjukvårdsupplysningen är en halvtimme av måttlig ansträngning varje dag ett bra riktmärke. Detta varierar förstås mellan individer. Man kan förstås sikta högre än så. Förutom att röra sig mer är det bra att stärka musklerna, exempelvis på ett gym, två till tre gånger i veckan. Man kan även styrketräna hemma, och använda sin egen kroppsvikt. Egentligen är all träning man mäktar med bra träning. Som den gamla devisen säger, allt är bättre än ingenting. För att få in tillräckligt med fysisk aktivitet bör man ta en promenad varje dag.

Träning är bra för hjärnan

Träning är även bra för våra hjärnor och veckar vara bra för att hålla alla hjärnans funktioner i skick. Träning utsöndrar även endorfiner som ibland kallas ”lycko”-hormoner vilket utsöndras av hjärnan. Vissa menar att träning gör oss smartare och gör det lättare att lösa matematiska tal. Oavsett hur det ligger till med detta, står det klart att träning är bra både för kroppen såväl knoppen.