Klä dig rätt för utomhusträningen

Det senaste året har allt fler människor hittat ut i naturen. Det är numera vanligt att man tränar utomhus istället för på gym. Dessutom är det många som har fått upp ögonen för friluftsliv med allt vad det kan innebära. Oavsett om du går på fjällvandring eller tränar på ett utomhusgym så behöver du ha passande kläder. Den sortens kläder som är framtagna för ett aktivt liv utomhus kallas för fritidskläder. Det finns många bra fritidskläder att välja bland. Därför kommer vi i det här inlägget att ge dig en liten guide på vilka olika sorts kläder som finns och hur du använder dem för att klä dig rätt på utomhusträningen.

Jackor

Att träna utomhus innebär att vi utsätts för både väder och vind. Det bästa du kan göra för att hålla dig varm, reglera värme eller hålla dig torr från regn eller snö är att köpa en bra jacka. Det finns flera varianter på jackor som passar olika träningsformer och klimat. Om du till exempel ska fjällvandra behöver du en typ av jacka. Om du ska jogga utomhus när solen värmer behöver du en annan sorts jacka.

Byxor

För att du ska kunna röra dig flexibelt under din träning behöver du ha bra byxor. Det finns flera varianter på byxor att välja bland. Det kan till exempel vara bra med ett par byxor som skyddar mot vinden ifall det är blåsigt ute när du ska träna. En annan typ av byxa är den typiska fritidsbyxan utrustad med fickor och som består av ett material som skyddar dig från väder och vind. En del av dessa byxor kommer med avtagbara ben, vilket betyder att du har möjlighet att förvandla byxorna till shorts ifall det skulle vara väldigt varmt ute.

Tights

Om du vill vara säker på att du kan röra dig fritt under din träning ska du välja ett par tights. Tights är framtagna med ett flexibelt material som är anpassat för träning.

Tränings-bh

För att du ska känna dig bekväm att röra dig under träningen utan att behöva tänka på din byst behöver du en tränings-bh. En tränings-bh kan också kallas för en sport-bh och används för att hålla bysten på plats under träning. Ifall det är riktigt varmt ute när du tränar kan du använda din tränings-bh som topp. För att vara säker på att din tränings-bh gör sitt jobb och att du känner dig bekväm i den är det viktigt att du provar ut din bh innan du köper den.

Överdelar

Det finns också en hel del olika sorters överdelar du kan ha på dig när du är aktiv ute i naturen. Det finns enklare t-shirts och linnen och de överdelar som är framtagna med ett mer flexibelt material. Ifall du ska vistas ute i naturen under de kyligare månaderna på året kan det vara bra att bära flera överdelar. Till exempel en fleecetröja med en vanlig tröja under som du enkelt kan ta av när du har fått upp värmen.