Så tränar du för ditt första maraton

OK, du har bestämt dig för att genomföra ditt första maraton. Men hur ska du egentligen gå tillväga? Lugn bara, här kommer allt du behöver tänka på.

Sätta igång maratonträningen

Förhoppningsvis börjar du maratonträningen tidigt på våren, för att sedan springa ditt första lopp under hösten. Så lång tid tar det nämligen för att förbereda sig. Särskilt om du vill undvika skador, samt ha en trevlig löpupplevelse. För ett första maraton är sluttiden inget du bör hålla i fokus. Den som vill ha lite marginal i sin träning, bör utgår ifrån att träna hela 12 månader innan loppet. Då kan du även lägga in ett halvmaraton halvvägs in i träningen för att känna på hur det är att springa ett lopp på riktigt. Via hemsidan marathon.se hittar du tipsen du behöver för att snabbt komma igång med din maratonträning.

Bestäm mängden träning

För de flesta handlar maratonträning om en träningsmängd på mellan tre till fyra dagar varje vecka. Under denna mängd är det svårt att nå en bra grund att stå på. Självklart skiljer sig ju förutsättningarna åt mellan alla motionärer. Men man bör få in åtminstone ett långpass varje vecka, vilket man långsamt bygger upp till omkring trettio kilometer ett par veckor innan loppet.