Myter om fettförbräning

Det finns en hel del myter på nätet när de kommer till fettförbränning. Här slår vi hål på några av de vanligaste av dem.

Att träna innan frukost

Även om det går utmärkt att träna innan frukost, är det egentligen inte mer effektivt än att träna efteråt. För många kan det vara en fördel att träna utan mat i magen, och det kan även vara tidsbesparande att få gjort träningen det första man gör. Men en seglivad myt gör gällande att träning direkt på morgonen bränner mer fett på kroppen. Det hela beror på att det inte spelar så stor roll varifrån kalorierna kommer. Det är intaget av kalorier kontra energin man gjort av med, sett under hela dagen, som kommer att ha en effekt.

Är konditionsträning är ett måste?

Konditionsträning är bra för hälsan och kan bidra till att man håller vikten. Att gå ned i vikt handlar dock mer om vad och hur mycket man äter, snarare än konditionsträning. Att vara fysiskt aktiv kommer göra viktnedgången snabbare, men det kan lika gärna räcka med vanliga promenader. Forskning har visat att enbart träning för viktnedgång är svårt och nära omöjligt. Så stor roll spelar maten vi äter.

Är lågintensiv träning bättre?

Desto hårdare vi tränar desto mer utnyttjar vi kolhydrater som energikälla. Detta kan ju leda till att tro att man bör träna så lågintensivt som möjligt för att bränna maximalt med fett. Men det spelar ingen roll i det stora hela, då det enda viktiga är hur mycket energi man förbränner sett till hela dygnet. Därför är det förmodligen bättre välja den träning man gillar bäst. Högintensiv träning kan vara mer tidseffektivt vilket är viktigt för somliga.

Är siffrorna på vågen viktiga?

När man tränar händer mycket i kroppen. Att vågen visar olika siffror från dag till dag har ofta mer att göra med förändringar av vätskenivåerna i kroppen. Vill man använda vågen som ett instrument för att kartlägga sin viktnedgång, är det bättre att se till skillnaden mellan veckorna snarare än från dag till dag. Viktskillnaden kan vara flera kilogram för somliga under en vecka, beroende på hur mycket man tränar och hur hett det är. Därför är det bättre ta siffrorna med en nypa salt till en början innan man lärt sig hur kroppen reagerar på träning.