Hur fort kan man egentligen bygga muskler?

Sanningen är att det är en mycket långsam process att bygga muskler. Genom att ha lite mer tålamod kommer tärningen att flyta bättre och man undviker skador i jakten på fler kilogram muskler på kroppen.

Rimlig tid för muskelbyggande

Det är naturligtvis omöjligt att svara på exakt hur lång tid det tar för varje besökare till ett gym att bygga muskler. Men det gäller att ha rimliga förväntningar. MEd rätt träning och tillräckligt med mat och sömn, kan man förvänta sig 2 till 3 kilogram muskler på lika många månader. Har man tränat under en tid kommer förmågan att bygga muskler dock gå ned, då kroppen har vant sig vid träningen. Man talar ibland om ”newbie-gain” vilket syftar på att nybörjare verkar ha lite mer raketfart i början. Kroppen är helt ovan vid styrketräning och svarar därför väldigt snabbt.

Faktorer som påverkar

Det finns massor av faktorer som påverkar hur snabbt man kan bygga muskler. Några av de största är gener och ålder. Även viken träning man utför och näringsintag kommer ha betydelse. Ett vanligt misstag är att många vill bränna fett samtidigt som de vill bygga muskler. För att bygga muskler och blir starkare bör man i princip ligga på ett energiöverskott. Detta betyder att man kommer få väldigt svårt att bränna underhudsfett. För många kan det ändå löna sig att äta hälsosamt när man tränar och inte fokusera allt för mycket på hur många kilo muskler man lägger på sig. Styrka kommer inte heller alltid med en högre kroppsvikt.