Hudvård som livsstil

Måste man ta hand om sin hy? Svaret på den frågan är enligt många ett solklart ja. Men varför? Här nedan får du information om din hy, varför du ska ta hand om den och vad som händer om du inte gör det. Kanske kan hudvård rent av bli din nya livsstil som du inte kan leva utan då du märker fördelarna med att dagligen ta hand om din hy på rätt sätt.

 

Huden – kroppens största organ

Huden är som bekant kroppens största organ och den får utstå mycket skit varje dag för att vi över huvud taget ska kunna överleva längre än några veckor. Huden är en barriär som skyddar oss mot bakterier och virus. Utan den skulle vi snabbt få infektioner som väldigt snart skulle bli livshotande, då vi dagligen utsätts för miljontals partiklar som skulle kunna utgöra ett hot i vår kropp – alltifrån mögelsporer, skadliga virus och bakterier till allergener. Men en hud som inte är hel är inte en effektiv barriär. Därför är det lätt att få blodförgiftning om man råkar komma emot en kontaminerad yta eller bada i smutsigt vatten med ett öppet sår. Ansiktet är dock ett vanligt ställe att få små sår, exempelvis efter rakning eller på grund av acne. Huden i ansiktet är även lite extra känslig och behöver därför extra vård och omsorg.

Därför behöver din hy hjälp

Att vara drabbad av torr hy är inte kul någonstans på kroppen, speciellt inte i ansiktet. Huden har en naturlig funktion för att förbli mjuk och återfuktad, men på grund av våra hygienrutiner hamnar den funktionen snabbt ur balans och vi blir torra. Att hjälpa sin hud och hy med återfuktningen är därför viktigt för att förbättra livskvaliteten. En hud som är torr är mycket skör och sårbar. Sprickor och sår kan bli en följd av torrhet, vilket bör förebyggas. Det skapar nämligen en inkörsport för bakterier och virus. Med en passande dagkräm till ansiktet, tillför man fukt som huden behöver för att må och kännas bra. Därmed förebygger man problem som torrhetsrynkor och stramhet.

Det är viktigt att ha en bra hudvårdsrutin, speciellt för ansiktet. Ingen hy är den andra lik och det gäller att hitta en rutin som fungerar. Huden i ansiktet ska exempelvis inte hetta, vara stram eller vara överdrivet fet. Då är det något i ens hudvårdsrutin som inte stämmer. De flesta måste dock experimentera sig fram för att hitta den perfekta lösningen, så var inte rädd för att göra detsamma.